Ökad aktivitetsnivå i Kinas industri

Caixins inköpschefsindex är därmed på den högsta nivån sedan januari i år och har också tagit sig över 50-strecket, som utgör skiljelinjen mellan ökad och minskad aktivitet i sektorn.

Lyftet förklaras primärt av en ökad produktionsnivå inom tillverkningsindustrin, sedan företag återupptagit verksamheten och börjat ta fram produkter som inte kunde tillverkats när Kina till delar var nedstängt till följd av coronapandemin.

Ökningen visar även att leveranskedjor har börjat fungera igen efter stora störningar tidigare under coronakrisen.

Efterfrågan på produkterna är dock fortsatt svag, med många av Kinas stora exportmarknader fortfarande präglade av omfattande smittskyddsåtgärder. Delindex för orderingången är därmed kvar långt under 50-strecket, även om det även där var en viss förbättring jämfört med april.

Efterfrågan på industriprodukter påverkas också negativt då slutkonsumenter bromsat konsumtionen till följd av ökad arbetslöshet och rädsla för nya vågor av coronautbrott.

Kinas officiella inköpschefsindex för tillverkningsindustrin för maj månad backade något till 50,6, från 50,8 i april, enligt landets statistikbyrå.

Kinas BNP beräknas ha krympt med 6,8 procent under årets första kvartal jämfört med motsvarande period ett år tidigare, vilket är den första BNP-minskningen sedan kvartalsmätningar av tillväxten började göras i landet. Kinas regering, som gått in med stimulanspaket värda över 4 procent av landets BNP, har samtidigt valt att inte uppge något nytt tillväxtmål för helåret 2020, vilket inte har hänt sedan 2002.