MaxFastigheter vidare med storprojektet i Karlstad

Text: Christina Linderoth-Olson 

Snart står etapp två av projekt Fanfaren helt klart för inflyttning. ICASupermarket är redan på plats med 1.700 kvadratmeters butiksyta. Projektet i fem etapper omfattar en byggrätt på totalt 55.000 kvadratmeters bruttoarea.

– Restaurang Efendys Food Court och kontors- och utbildningsverksamhet kommer att flytta in i resten av huset löpande under 2020. Etapp tre, som omfattar cirka 4.500 kvadratmeter bruttoarea enligt bygglov, projekteras för planerad start under tredje kvartalet 2020 och färdigställande till tredje kvartalet 2021.

De fem etapperna omfattar fem hus som byggs för kontor, service funktioner som tillexempel gym, utbildning och restauranger samt ICA:s etablering, säger Magnus Fält, fastighetschef och vice vd på MaxFastigheter.

Fanfaren,som blir en helt ny stadsdel, ligger nära E 18 vid Klaramotet i Tingvalla i Karlstad. Mondo Arkitekter har skapat gestaltningen som delvis styrs av den ursprungliga detaljplanen från 1994. Där ifrån kommer bågformen som dominerar hela området och som stämmer överens med motorvägen utanför. Byggrätten har dock utökats sedan 1994.

–Materialvalet var viktigt efter som många passerar förbi Fanfaren. De två färdigbyggda husen består av enkla volymer. Fasaderna i etapp två går från mycket ljust till mycket mörkt, nyanser som övergår i svart i huset bredvid. Både fönster och fasader är väldigt välisolerade mot motorvägen för att få ner bullernivån, berättar arkitekt Rune Börhaug.

Fasadmaterial ger liv

Totalentreprenör för projektet är Wermlandsbygg. Husen har tung stomme i betong och stål. Fasaderna består av skivmaterial i fiber i olika kulörer som har mixats för en spännande effekt. Vissa skivor är glansiga och vissa är matta vilket ger fasaderna liv beroende på hur solen står på himlen. Alla parkeringsplatser är placerade ut mot E 18. Inne i bågformen planeras en innergård med en damm som ska förmedla en lugnare parkkänsla.

Fanfarens hus byggs med fem till sex våningar. Våningsplanen får flexibla lösningar för att kunna tillmötesgå hyresgästernas önskningar. MaxFastigheter pusslar ihop olika hyresgäster för att få till en bra mix. I etapp fem finns möjlighet till ett höghus på upp till 27 våningar med kontor och hotell inlagt i detaljplanen. Det nya området ligger en kvarts promenad eller tre minuters bilfärd från centralstationen. Första etappen på 6.000 kvadratmeter stod färdig vid årsskiftet 2018-2019. Bland etapp etts hyresgäster finns Rekryteringsmyndigheten och Restaurang Hamburgerbruket.

– Området var tidigare grästäckt och helt obebyggt. Kommunen väntade på en entreprenör som kunde ta ett helhetsgrepp. Fanfaren kommer att växa fram allt eftersom husen byggs, vi tar en etapp i taget, avslutar Rune Börhaug.