Johnson: Hög risk att släppa in Huawei

Redan i januari lovades Huawei en del av kakan när Storbritanniens 5G-nätverk byggs ut. Men sedan både underrättelseorganet GCHQ och cybersäkerhetsmyndigheten NCSC utrett säkerhetsriskerna med att släppa in den kinesiska telekomjätten ryktas det nu om att regeringen kan komma att ompröva beslutet.

Premiärministern Boris Johnson gjorde inget för att dämpa dessa spekulationer när han på måndagen kommenterade frågan.

Jag är fast besluten att varje del av det här landet ska få bredband. Jag är också fast besluten att Storbritannien inte på något sätt ska vara sårbart för en statlig högriskleverantör så vi måste tänka noga på hur vi ska hantera det, sade Johnson.

Storbritanniens digitaliseringsminister lägger till att det tidigare beslutet att öppna för Huawei "inte är skrivet i sten".

Ilska från USA

Beskedet att Huawei skulle välkomnas i det brittiska 5G-nätet möttes av ilska från USA, som slagit fast att telekombolaget kontrolleras av den kinesiska militären.

Debatten om huruvida Huawei ska tillåtas som telekombyggare i Storbritannien, liksom i Sverige och många andra länder, hänger ihop med farhågor om att Kina via företagets teknik skulle kunna stjäla värdefull information.

"Negativt budskap"

Kinas Londonambassadör Liu Xiaoming anklagar å sin sida Storbritannien för att "dansa till andra länders pipa" och varnar för att en helomvändning kan leda till minskade kinesiska investeringar.

Hela det kinesiska näringslivet följer hur ni hanterar Huawei. Om ni dumpar Huawei så sänder det ett väldigt negativt budskap till andra kinesiska företag, säger Liu.