Stockholmsbörsen vände upp

Positiva industriproduktionssiffror från Italien som visar att landet är på väg att återhämta sig efter nedstängningen bidrog till att lyfta de ledande europeiska börserna. Stockholmsbörsen hängde på och stärktes efter att ha inlett dagen negativt. För handelsveckan som helhet steg indexet 0,8 procent.

Bland OMXS30-bolagen var bilsäkerhetsföretaget Autoliv ett av dem som gick bäst, upp 1,9 procent. Nya försäljningssiffror från Kina gällande personbilsindustrin som visade på en uppgång i juni gav stöd åt aktien.

Medicinteknikbolaget Getinge och tobaksbolaget Swedish Match presterade sämst av storbolagen med nedgångar på 2,5 respektive 2,1 procent.

Utanför OMXS30-listan rusade kredithanteringsbolaget Intrum 15 procent efter morgonens omvända vinstvarning. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som släppte delårssiffror på morgonen, lyfte 1,2 procent liksom SAS som återhämtade ett tidigare fall, trots att flygbolaget stött på patrull gällande sina obligationsplaner.

På de ledande Europabörserna klättrade FTSE100-index på Londonbörsen 0,8 procent, DAX-index i Frankfurt avancerade 1,1 procent och CAC40-index i Paris i sin tur steg 1,0 procent.