Blandat på ledande Asienbörser

Eugene Hoshiko/AP/TT: Blandat på ledande Asienbörser. Arkivbild.

Det var en blandad kompott på ledande Asienbörser under onsdagens handel. Börshumöret stärktes generellt av positiva forskningsframsteg från vaccintillverkaren Moderna om ett vaccin mot covid-19, som testats med lyckat resultat på 45 friska personer.

Tokyobörsens Nikkei 225-index och det bredare Topix-index lyfte båda med 1,6 procent efter ett odramatiskt räntebesked från den japanska centralbanken, som lämnar räntan och stödköpsprogram oförändrade och bekräftar prognosen om en gradvis återhämtning från det stora bakslaget i coronakrisen.

Taiwanbörsen sjönk samtidigt 0,1 procent, medan Seoulbörsens Kospi-index lyfte 0,9 procent i den avslutande handeln.

Även Shanghaibörsen backade inför stängning, ned med 0,5 procent, medan Hongkongbörsen låg på en oförändrad nivå.

Nedgången på Shanghaibörsen tog fart när Kina hotat med motåtgärder sedan Trumpregeringen fattat beslut om att skrota Hongkongs speciella status enligt amerikansk lag till följd av en den omstridda kinesiska säkerhetslag som nyligen har införts i Hongkong.

Enligt ett uttalande från Kinas utrikesdepartement kommer Kina att införa sanktioner mot amerikanska individer och andra enheter om USA inför sanktioner mot banker som gör affärer med kinesiska beslutsfattare.