Arbetslösheten fortsätter klättra

Johan Nilsson/TT: "Krisen har slagit hårt mot branscher som ofta har ingångsjobb åt unga", säger Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. Arkivbild.

Sista veckan i juli varslades 364 personer om uppsägning. Det innebär att 92 715 personer har varslats sedan början av mars när pandemin slog till. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Veckan före, det vill säga vecka 30, var antalet varsel nere på 254 personer. Antalet varsel har alltså ökat igen den senaste veckan.

Fortsatt ökad arbetslöshet

Arbetslösheten uppgår i dagsläget till 9,2 procent, motsvarande 478 849 personer. Bara under förra veckan skrevs 7 300 personer in som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen.

Det är fortsatt ett allvarligt läge på den svenska arbetsmarknaden, med ett tydligt försvagat läge. Vi ser en ökad arbetslöshet på ett tydligt sätt, samtidigt som vi ser att ökningen i antalet varsel har klingat av. Men det rör sig fortsatt om ett stort antal inskrivna arbetslösa på arbetsmarknaden, säger Marcus Löwing.

Myndigheten räknar med att den genomsnittliga arbetslöshetsnivån för i år kommer uppnå 9,4 procent, och 11 procent för 2021.

Unga värst drabbade

Bland de som skrev in sig som arbetslösa under förra veckan var 2 466 unga, i åldern 18 till 24 år. Det gör att Sverige nu har 72 833 sysslolösa unga personer, vilket motsvarar 13,4 procent av åldersgruppen.

Den här krisen har varit extra problematisk och försvårande för ungdomar, i och med att det har slagit mot hotell och restaurang som ofta har ingångsjobb för ungdomar, säger Löwing.

Det har varit ett rekordhögt antal ansökningar till högskolan i höst, så det blir intressant att se hur många som väljer att studera. Vi får också se hur många som vänder sig till Arbetsförmedlingen i händelse av att man inte blir antagen.