Argentina når avtal om miljardstort skuldberg

Thibault Camus: Argentinas president Alberto Fernández. Arkivbild.

Avtalet möjliggör betydande skuldlättnader för Argentina, enligt landets ekonomidepartement. Lättnaderna kommer i elfte timmen för landet, vars ekonomi väntas krympa med ytterligare cirka 12 procent i år.

Nyheten om avtalet fick priset på argentinska statsobligationer att fortsätta uppåt efter rejäla kurslyft under måndagens handel.

"I dag nåddes en överenskommelse som kommer att tillåta långivare och andra parter att stötta Argentinas förslag om skuldrekonstruktion och ge Argentina en rejäl skuldelättnad", säger landets ekonomidepartement i ett uttalande om avtalet.

Uppskjuten räntebetalning

Argentina har under våren upprepade gånger ställt in räntebetalning à 500 miljoner USA-dollar (cirka 5 miljarder kronor) till långivare. För att undvika en fördjupad finansiell och politisk kris har försök att nå en skuldrekonstruktion pågått sedan början av sommaren.

Kreditgivarna har fram till nu sagt nej till regeringens förslag. Det slutliga avtalet, som ska läggas fram för godkännande den 24 augusti, kommer att bli en något uppluckrad version av det förslag som regeringen lade fram i juli i år, meddelar ekonomidepartementet.

"Vi är lättade"

Det här är något som de stora kreditgivarna kan acceptera. Den ekonomiska situationen i Argentina är mycket utmanande och en hjärtefråga för oss har varit att garantera tillgången av likvida medel till regeringen på kort sikt för att hjälpa dem att hantera coronaviruset, säger Graham Stock, på kreditgivaren BlueBay Asset Management.

Jag skulle inte säga att vi är glada, men vi är lättade att saken har löst sig, säger Riccardo Grassi på Mangart Capital Advisors, en annan kreditgivare.