Efter dramatiskt tapp ökar guldets värde

ANDERS WIKLUND / TT: Metallpriserna har under det första halvåret av 2020 fått sig en rejäl åktur, men guldet står efter fallet starkare än någonsin, enligt statistik som SGU, Sveriges geologiska undersökning, sammanställt. Arkivbild.

Metallpriserna har under det första halvåret av 2020 fått sig en rejäl åktur, men guldet står efter fallet starkare än någonsin, enligt statistik som SGU, Sveriges geologiska undersökning, sammanställt.

I coronapandemins linda i mars i år, föll priserna på så gott som all metall dramatiskt. Guldet, vars värde ökat kraftigt sedan 2005 men med rejäl fart sedan det sista kvartalet i fjol, rasade då ned från ett rekordhögt värde till samma nivåer som i november.

Men i och med de oroliga tiderna som pandemin medfört, har intresset för guld som värdebevarare ökat, skriver SGU, och i nuläget har guldpriset ökat med 30 procent jämfört med före raset. Samma mönster följer silver, medan ädelmetallen rodiums pris ökat med 47 procent.

Priset på järnmalm har ökat med 18 procent och den troliga orsaken är minskad tillgång men fortsatt efterfrågan på malmen – i och med att Brasiliens produktion dragits ned för att minska smittspridning.

De flesta andra metaller har i juli månad återhämtat sig från pristappet och är tillbaka på samma nivåer som innan.