Trump utfärdar presidentorder om coronastöd

Vi har fått nog och vi ska rädda amerikanska jobb och tillhandahålla hjälp till amerikanska arbetare, säger Trump på en presskonferens på sin golfklubb i Bedminster, i delstaten New Jersey.

Den presidentorder Trump nu har undertecknat innebär ett stöd till arbetslösa på 400 dollar, motsvarande 3 500 kronor, i veckan. Det är lägre än de 600 dollar i veckan som tidigare gällde. Republikanerna menade att den tidigare stödnivån var så hög att många valde bidrag i stället för jobb.

Det här är pengarna de behöver, det här är pengarna de vill ha, det här ger dem incitament att börja jobba igen, säger Trump.

Slopade arbetsgivaravgifter

Bland de övriga inslagen i Trumps beslut märks slopade arbetsgivaravgifter, skydd mot vräkningar samt nollränta för statligt finansierade studentlån.

I fredags meddelade finansminister Steven Mnuchin och Vita huset-chefen Mark Meadows att förhandlingarna om ett fortsatt stödpaket med representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, och Demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, inte hade resulterat i någon överenskommelse.

Runda förhandlingarna

Mnuchin slog då fast att han skulle rekommendera Trump att runda förhandlingarna genom att utfärda en presidentorder.

Demokratiska partiet ansåg att Republikanernas förslag – värt 1 000 miljarder dollar eller runt 8 800 miljarder kronor – var otillräckligt och efterlyste ett betydligt mer omfattande stödpaket.