Kurslyft på börsen – vinterns rekordnivå nära

Nivån innebär en börsuppgång på 3,4 procent sedan årsskiftet. Det är därmed bara knappt 4 procent kvar till den historiska toppnivån den 19 februari.

Samtidigt pekar terminskontrakten på Wall Street mot ett nytt kursrekord för det breda S&P 500-index senare under tisdagen. Detta sedan Nasdaq redan tagit sig upp på historiska rekordnivåer.

Storytel mot strömmen

Dow Jones industriindex har precis som Stockholmsbörsen några procent kvar till topparna före covid-19-pandemin.

Positiva signaler från Trumpregeringen om möjligheten att göra upp om nya ekonomiska stödpaket i coronakrisens USA bidrar till att höja stämningen bland investerare.

I Stockholm var det Autoliv som drog mest uppåt bland tungviktarna. Bilsäkerhetsjätten stod för ett kurslyft på 4,8 procent. Även kullagertillverkaren SKF gick starkt med en uppgång på 4,7 procent.

Men uppgången var bred. 29 av de mest omsatta aktierna i OMXS30-index slutade på plus och OMXS30-index gick upp 2,1 procent. Undantaget på listan var Swedish Match som höll sig kvar kring nollan.

Lyft för bilförsäljning i Kina

På Europabörserna lyfter bland annat biltillverkare efter positiv statistik från den kinesiska marknaden, där bilförsäljningen lyfte med 16,4 procent i juli – fjärde månaden i rad med tillväxt.

Londonbörsens FTSE100-index steg 1,7 procent, Frankfurtbörsens DAX-index steg 2 procent och CAC40-index i Paris lyfte 2,4 procent.