Astra Zenecas vaccintester återupptas i USA

Kirsty Wigglesworth/AP/TT: De kliniska testerna av Astra Zenecas coronavaccin kan fortsätta i USA, enligt amerikanska medier. Arkivbild.

Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca får återuppta sina vaccintester i USA, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Testerna har varit pausade i USA sedan i september då en kvinna i Storbritannien fick neurologiska symtom efter att ha tagit en vaccinspruta.

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA har avslutat sin utredning av två personer i studien som utvecklat sådana symtom. Myndigheten har under fredagen meddelat Astra Zeneca att de kliniska testerna kan fortsätta.

FDA har inte funnit att vaccinet ligger bakom de två sjukdomsfallen, men kan heller inte utesluta en koppling, enligt dokument som Wall Street Journal tagit del av samt en källa med insyn i studierna.

"Det är inte ovanligt att några deltagare vid storskaliga vaccinstudier blir sjuka och varje fall måste utvärderas för att försäkra sig om noggranna säkerhetsbedömningar", skriver Astra Zeneca i pressmeddelandet.

Resultatet från studierna väntas senare i år.

Även det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson får återuppta sina coronavaccintester inom kort. En utredning har visat att en försöksperson blev sjuk i något som inte kan kopplas till vaccinet, rapporterar The Washington Post.