Pandemin i fokus på G20-möte

Henrik Montgomery/TT: Saudiarabiens kung Salman är värd för helgens virtuella G20-möte, där bland annat USA:s Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin deltar. Arkivbild.

På grund av pandemin har det vanligtvis stora toppmötet reducerats till en kort onlinesammankomst som kommer att ledas av Saudiarabiens kung Salman.

På agendan för ledarna för världens 20 rikaste länder står covid-19-pandemins enorma ekonomiska konsekvenser. En våg av statsfinansiella problem i fattiga länder befaras komma i kölvattnet av pandemin och G20-ledarna väntas formellt anta ett ramverk för skuldlättnader för dessa länder – en uppgörelse som G20:s finansministrar gjorde upp om i förra veckan.

Toppmötet kommer att sträva efter att stärka det internationella samarbetet för att stötta den globala ekonomiska återhämtningen, säger Saudiarabiens finansminister Mohammed al-Jadaan, inför mötet.

Men G20:s skuldlättnader, som gäller till juni, är otillräckliga och bör förlängas till slutet av 2021, anser FN:s generalsekreterare António Guterres.

G20-länderna har hittills spenderat över 180 miljarder kronor för att tackla pandemin.