Stockholmsbörsen stiger svagt

OMXS-index har vid lunchtid gått upp 0,2 procent. Frankfurtbörsen är samtidigt på noll, medan börserna i Paris och London backar.

Verkstadsbolagen går överlag bra i Stockholm. Sandvik-aktien lyfter med 2,3 procent.

Strålterapibolaget Elekta redovisar ett oväntat starkt vinstlyft, men varnar för fortsatt osäkerhet i covid-19-pandemin. Aktien stiger 4,5 procent.

Castellums aktie stiger 0,4 procent sedan fastighetsbolaget uppgett att man trots tidigare besked om motsatsen planerar ett bud på den norska konkurrenten Entra, med en premie på nästan 31 procent. Fastighetsbolaget SBB, som lagt ett något lägre bud på Entra tidigare i veckan, går upp med 0,8 procent.

Handeln präglas av få statistiknyheter och helgdag på Wall Street till följd av Thanksgiving Day, vilket generellt ger en tunn handel även i Europa.

Uppgången på Stockholmsbörsen bromsas bland annat av klädkedjan H&M:s aktie, som backar med 0,8 procent. Storbankerna tynger också, med ett kursfall för Swedbank på 1,6 procent.

Ett oväntat duvaktigt besked om 200 miljarder kronor i utökade stödköp fram till december 2021 från Riksbanken tryckte ned kronan några ören mot euro och dollarn och pressade även svenska marknadsräntor nedåt.