Börsen avslutar veckan svagt uppåt

Erik Simander/TT: Stockholmsbörsen, som drivs av börsoperatören Nasdaq, stiger svagt i fredagens handel. Arkivbild.

OMXS-index har därmed gått upp 0,8 procent sedan förra veckans stängning och befinner sig bara 0,6 procent under det historiska rekord som sattes under onsdagens handel.

Telekomsektorn är draglok i fredagens uppgång, med kursuppgångar för telekomtillverkaren Ericsson och operatören Telia på cirka 0,5 procent.

Men Astra Zenecas indextunga aktie är samtidigt sänke med en kursnedgång på 1,6 procent. Nedgången följer på det att läkemedelskoncernens vd Pascal Soriot i en intervju med Bloomberg News sagt att det troligen måste göras ytterligare en global vaccinstudie för att slå fast vilken effektivitet vaccinkandidaten AZD 1222 har.

Fastighetsbolaget SBB:s aktie stiger 0,6 procent sedan bolaget formellt lagt fram ett bud på norska Entra på 165 norska kronor per aktie, totalt värt motsvarande 30 miljarder. Entras styrelse har med hänvisning till högre bud från andra intressenter tidigare avvisat inviten från SBB.

Ledande Europabörser drar åt olika håll. I Frankfurt och Paris pekar kurserna uppåt inför helgen, medan Londonbörsen tyngs av ett ytterst osäkert förhandlingsläge vad gäller möjligheten att få ett handelsavtal med EU på plats till årsskiftet, när övergångsperioden efter brexit löper ut.

Oron för att det ska sluta med brexit utan ett handelsavtal och dessutom en uppslitande folkomröstning om självständighet för Skottland tynger även det brittiska pundet, som sjunker mot både euron och dollarn.