Obefintlig effekt av sänkt löneskatt för äldre

Det har hattats fram och tillbaka med den så kallade särskilda löneskatten för 65-plussare senaste åren. 2007 tog Alliansregeringen bort den särskilda löneskatten för personer som jobbar efter 65. Syftet var bland annat att locka fler att arbeta längre upp i åren. När Socialdemokraterna kom tillbaka till makten infördes skatten igen för att sedan slopas på nytt på initiativ av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Men effekterna på sysselsättningen har sannolikt "varit små eller obefintliga", skriver Riksrevisionen i sin rapport med tillägget att resultatet ska tolkas med försiktighet. Studien visar visserligen på att fler äldre jobbar än tidigare, men att de skulle ha gjort det oavsett den lägre löneskatten eller ej.

Riksrevisor Helena Lindberg konstaterar att riksdagen fattat beslut på bristfälligt underlag. De dryga 30 miljarderna som skattesänkningen kostat statskassan under perioden 2007–2019 kunde ha använts med större nytta på annat håll. Från 2020 bedöms de uteblivna skatteintäkterna växa till runt sju miljarder kronor per år, enligt Riksrevisionen.