Bakslag för Huawei i 5G-tvisten

Domstolens beslut innebär att Kammarrättens dom gäller. Det betyder att PTS beslut att stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden gäller tills vidare och PTS kan genomföra 5G-auktionen som är planerad till kommande vecka.

Vi har sedan tidigare aviserat att auktionen inleds den 19 januari, så det gör den, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS.

TT: Så det här beskedet från domstolen förändrar ingenting?

Nej.

Flera processer

Flera rättsprocesser kopplat till PTS beslut gällande Huawei pågår och Huawei anser att det är fel att PTS planerar att gå vidare med 5G-autkionen.

"Det leder till allvarliga konsekvenser att hålla 5G-auktionen medan villkoren för PTS beslut är föremål för rättslig prövning", skriver Huawei i en kommentar till TT, via sin pressansvarige Henrik Devell.

Huawei lämnade också i förra veckan in en överklagan av beslutet om att hålla 5G-auktionen 19 januari. Huawei påpekar i en kommentar till TT att Förvaltningsrätten ännu inte tagit ställning till begäran om inhibition i det överklagandet.

När det gäller huvudmålen väntar sig Huawei domstolsbeslut i april, enligt bolaget.

Avvisar överklagan

Det nu avgjorda ärendet avser Kammarrättens dom som innebar att PTS inte behövde pausa sin auktionsprocess i väntan på beslut i huvudmålen.

Rätten har alltså inte funnit något hinder för att ändå genomföra den planerade auktionen.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut att avvisa överklagandet av Kammarrättens dom grundar sig på att lagen om elektronisk kommunikation inte gör det möjligt att överklaga ärenden till högsta instans.

"Huaweis förhoppning var att domstolen skulle ta ett bredare grepp om rättsfrågan och beakta överklagandet på andra grunder, något som vi framförde i vårt överklagande", skriver Huawei.