Konkurrensen om sommarjobb väntas öka

En frostig januaridag kan sommaren tyckas långt bort, men redan i december börjar planeringen inför sommarsäsongen hos många arbetsgivare. En säsong som i år ser ut att bli annorlunda.

Det finns en stor osäkerhet kring utvecklingen framöver när det gäller smittspridning och restriktioner. Det gör också att det finns en stor osäkerhet när det gäller efterfrågan på arbetskraft framöver, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I december annonserades det om cirka 13 000 jobb inför sommaren 2021, enligt Arbetsförmedlingen statistik – en minskning med cirka 30 procent jämfört med samma period året innan.

Dubbelt så många

Visserligen är det svårt att dra några slutsatser utifrån bara en månads statistik, men enligt Sandra Offesson kan minskningen bero på att arbetsgivarna är mer avvaktande i år.

Samtidigt har vi också fler arbetssökande vilket gör att konkurrensen om de jobb som finns ökar. Särskilt för yrken där det inte krävs utbildning kommer det troligtvis att vara betydligt tuffare konkurrens, eftersom det är fler som kan söka dem.

Att trycket är högre på sommarjobben syns redan nu hos temaparken High Chaparral. Varje sommar har de cirka 350 säsongsanställda – och redan nu har närmare 1 000 ansökningar kommit in. Det är dubbelt så många som hade ansökt under samma period förra året.

Som arbetsgivare är det fantastiskt roligt att se ett så stort intresse, det talar för att våra anställda trivs och berättar det för sina kompisar som också söker hit, säger vd:n Mathias Bergendahl.

"Hade aldrig vågat hoppas"

Förra sommaren tvingades temaparken ställa om på grund av pandemin, men kunde ändå hålla öppet – till skillnad från flera andra tema- och nöjesparker. Mathias Bergendahl tror att det är en av anledningarna till anstormningen av ansökningar.

Många såg säkert att vi hade öppet i somras. Och det är klart att det är tuffa tider i många branscher nu, så den här ökningen ligger säkert i linje med det. Många har säkert även valt att utbilda sig i år och då är det ju helt i linje att vilja skaffa en sommaranställning, säger han och tillägger:

Så jag hade trott att vi skulle få en ökning, men att den skulle vara dubbelt så stor hade jag aldrig vågat hoppas på.

Hårdare konkurrens

Även på restaurangkedjan McDonalds har man nyligen sett en ökning av arbetssökande, trots att rekryteringen inför sommaren inte har startat upp ännu på många restauranger.

"Det vi kan se i dag är att vi har tagit emot många fler ansökningar i år än under samma period förra året, vi kan inte svara på om det är just sommarjobb som eftersöks av de sökande", skriver presschefen Henrik Nerell till TT.

Sandra Offesson på Arbetsförmedlingen säger att de som vanligtvis söker sommarjobb, till exempel studerande eller säsongsarbetare, i år troligtvis även kommer att få konkurrera med de som förlorat sina jobb till följd av pandemin.

Konkurrensen för de som söker jobb blir hårdare. Men det kan eventuellt bli lättare för arbetsgivarna att hitta personal i sommar, säger hon.