Nytt stöd till företag som tvingas stänga

Upp till 100 procent av de fasta kostnaderna kommer att kunna ersättas, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Det nya stödet ska gälla under den tid som pandemilagen är i kraft och har liknande utformning som det så kallade omställningsstödet. Det innebär att storleken på minskningen av omsättningen avgör hur stort stöd företaget får rätt till.

Ett tak införs dock på 75 miljoner kronor per företag och månad. Dessutom är en förutsättning att företaget tappat minst 30 procent av sin omsättning.

"Förvånade mig"

Företagarorganisationen Företagarna har ropat efter just det här stödet. Vd:n Günther Mårder tror att det kan lugna många företag. Men enligt honom finns det problem.

Man pratar (i stödet) om alla fasta kostnader – utom personal. För många företag är just personal den största kostnaden, säger han.

Medarbetare som är förbjudna från att gå till sitt arbete kan självklart inte erhålla en lön från företagaren om man har blivit förbjuden av staten att utföra arbetet. Det förvånade mig lite.

Överlag är Günther Mårder positiv.

Nu vet vi i alla fall att det finns en politisk ambition att rädda de företagen. Sedan krävs det en myndighet som kan svara upp och faktiskt leverera det politikerna lovar.

Tidigast i april

Förslaget bygger på en uppgörelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Samtidigt måste det nya stödet först godkännas av EU-kommissionen, vilket kan medföra justeringar i utformningen.Tidigast i början av april kan det därför träda i kraft, men det ska tillämpas retroaktivt om regeringen beslutat om nedstängningar.