5g-auktionerna avslutade – här är vinnarna

De fyra vinnarna är Hi3G (Tre), Net4mobility (Tele2 och Telenor) Telia och Teracom.

Den försenade auktionen hölls i skuggan av att kinesiska Huawei och ZTE båda portades från auktionen.

Budgivare vann tillstånd i två frekvensband. Den totala auktionslikviden uppgick till 2 317 000 006 kronor (drygt 2,3 miljarder), pengar som nu tillfaller statskassan. Detta meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) strax efter klockan 17 när auktionen avslutats på tisdagen.

"Central för 5G-utvecklingen"

Hi3G Access, Net4Mobility och Telia Sverige vann alla i 3,5 GHz-banden. Bolaget Teracom vann i sin tur hela 2,3 GHz-bandet.

"I och med att dessa frekvenser nu tilldelats finns förutsättningar för att stärka kapaciteten för mobila bredbandstjänster och för utveckling av sakernas internet i Sverige. Tilldelningen kommer att vara central för den svenska 5G-utvecklingen", säger PTS:s generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

PTS kommer inom de närmaste dagarna att fatta alla tilldelningsbeslut.

Kinesisk kontrovers

Upptakten till auktionen har varit allt annat än lugn.

Försäljningen av det svenska 5g-nätet har skapat rubriker då de två kinesiska jättarna Huawei och ZTE portats från försäljningen. Detta trots att bolagen tillsammans står för nästan en fjärdedel av alla bredbandsuppkopplingar som täcks av Svenska stadsnätsföreningen.

Beslutet att stänga ute de kinesiska bolagen fattades av PTS i oktober i fjol, med hänvisning till att Säpo anser att Hauwei riskerar att skada Sveriges säkerhet.

Domstolens beslut

PTS beslut landade inte i god jord hos Huawei som begärde att förvaltningsrätten i Stockholm skulle inhibera – tills vidare stoppa verkställigheten av beslutet – vilket domstolen också gjorde.

Men nästa instans, kammarrätten, upphävde denna dom och Huawei portades därmed igen. Och så, i förra veckan, blev det ett nytt bakslag för Huawei i Högsta förvaltningsdomstolen – och en andra smocka i förvaltningsrätten i Stockholm.

System ska bytas ut

Domstolens beslut innebar att kammarrättens tidigare dom fortsatt gällde, nämligen att PTS beslut att stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden gällde tills vidare och att PTS gavs grönt ljus för att genomföra 5G-auktionen.

Beslutet att utestänga dem från auktionen innebär även att nyinstallation och implementering av viktiga funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med deras produkter, och att i de fall där de redan är leverantör måste tas bort från systemet senast den 1 januari 2025.