Google hotar blockera australiska sökningar

Marcio Jose Sanchez/AP/TT: Googles högkvarter i Kalifornien, USA. Arkivbild.

Om den här versionen av lagen går igenom ger det oss inte något annat val än att sluta göra Googlesökningar tillgängliga i Australien, säger företagets lokala chef Melanie Silva, enligt Sydney Morning Herald.

Premiärminister Scott Morrison, vars konservativa regering har presenterat lagförslaget efter krav från landets största nyhetsorganisationer, svarar på hotet:

Australien skapar reglerna för vad man kan göra i Australien. Det görs i vårt parlament. De som vill verka i Australien är mycket välkomna att göra det, men vi svarar inte på hot, säger han till tidningen.

Lagförslaget innebär att Google och Facebook tvingas ersätta lokala mediebolag, eller straffas med saftiga böter. Det är en av världens mest aggressiva åtgärder mot de två amerikanska it-jättarna.

Det här är en jättereform, världens första i sitt slag, och världen tittar nu på vad som händer i Australien, har finansminister Josh Frydenberg sagt tidigare.

Frydenberg lade fram förslaget i slutet av förra året och parlamentet i Canberra väntas rösta om lagen tidigast i mitten av februari.