Vattenfall uppges redo med reaktorplaner

Det statliga energibolaget har haft ett projekt för detta sedan 2006, rapporterar Dagens industri.

År 2012 ansökte Vattenfall om tillstånd hos Strålsäkerhetsmyndigheten att få bygga två reaktorer. För det betalade man en avgift om 100 miljoner kronor, enligt Di. I ansökan motiveras det med att stängningen av befintliga reaktorer kan leda till framtida problem.

"Utfasningen kan utan ersättande kraft eller långsiktig planering orsaka pristurbulens och oro på elmarknaden", står det bland annat i ansökan, enligt tidningen.

Projektet uppges ha nått en slutfas 2014, då det var tal om offertförfrågningar för reaktorbyggen. När en rödgrön regering tog över makten samma år beslutades att förberedelser för ny kärnkraft skulle avbrytas. DI:s anonyma uppgiftslämnare säger att Vattenfall också blev oroligt att planerna skulle läcka ut för tidigt, "innan de kunde börja bearbeta politiken".

Ärendet är fortfarande öppet, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Vattenfalls talesperson säger till Di att resultaten sparats om frågan skulle aktualiseras igen i framtiden.

Elpriserna har skjutit i höjden under de senaste veckornas vinterkyla. Samtidigt har det i riksdagspolitiken blåsts nytt liv i kärnkraftsfrågan.