Northvoltägare satsar på fossilfritt stål

Malin Hoelstad/SvD/TT: Henrik Henriksson, i dag vd för Scania, blir vd för det nya stålbolaget H2GS. Arkivbild.

Idén kläcktes på ett styrelsemöte där bolaget tog del av Volkswagens hållbarhetsresa, berättar styrelseordförande Harald Mix, till vardags vd för Altor Equity Partners.

Det blev tydligt att nästa stora utmaning efter batterier är att skapa hållbart stål.

Bolaget H2 Green Steel (H2GS) planerar att bygga en storskalig produktion av fossilfritt stål utanför Boden. Ambitionen är att komma i gång inom fem år och nå fullskalig kapacitet på fem miljoner ton per år till 2030. H2GS räknar med att skapa 1 500 direkta arbetstillfällen i Norrbotten.

Ska man nå kostnadsmålen som krävs för att kunna sparka i gång den här marknaden så måste hela processen vara kostnadseffektiv. Det är nyckeln. Vi gör det genom att applicera automatisering, digitalisering, AI och modern teknologi längs hela kedjan.

Optimal logistik

Harald Mix beskriver förutsättningarna som "ett stycke vitt papper och 500 hektar mark".

Med de verktygen kan vi komma fram till vad optimal logistik är. Vi slipper kostnaderna det innebär att ställa om en befintlig produktion. Dessutom byggs anläggningen på en optimal plats. Järnmalm finns ett stenkast från produktionen och i Luleå finns en hamn som gör det lätt att nå ned till den europeiska marknaden.

Bland parterna finns Spotifygrundaren Daniel Ek och affärskvinnan Christina Stenbeck.

De har varit med från början eftersom de tycker att det här är så spännande. Vi har försökt hålla gruppen så tajt som möjligt. När det kommer till resterande eget kapital-finansiering är jag inte speciellt orolig. Intresset för den här typen av satsningar är extremt stort.

Kopierar Northvolt

Vidare understryker han att projektet inte är baserat på subsidier – ekonomiskt stöd. Projektfinansieringen är en kopia av Northvolts upplägg: "En kombination av samarbeten mellan olika typer av exportkreditinstitutioner och kommersiella banker".

Däremot hoppas jag naturligtvis att vi liksom andra aktörer kan få en del stöd.

Bolaget kommer att ledas av Henrik Henriksson, som därmed lämnar sin post som vd för lastbilstillverkaren Scania.

Seriösa aktörer

Ola Södermark, kreditanalytiker på Swedbank, följer stål- och gruvsektorn noggrant. Han är förvånad över att H2GS har "flugit under radarn".

Det är väldigt seriösa aktörer och ett stort projekt.

2,5 miljoner ton grönt stål 2025–2026 är dubbelt så mycket fossilfritt stål som SSAB planerar att producera 2026–2027 och fem miljoner ton till 2030 skulle i princip innebära ett helt nytt SSAB, om man ser till den europeiska delen, enligt honom.

När jag först hörde Northvolts planer på att bygga en världsledande batterifabrik i Skellefteå så var jag lite tveksam. Men nu är vi här. Med ny teknik kommer pengar.

Samtidigt framhåller han att det är en överkapacitet på stål i Europa.

Men med det sagt: producenter som tillverkar fossilfritt kommer att tränga undan alla andra. Både biltillverkare och andra tillverkare samt de som bygger infrastruktur, kommer att betala stora pengar för grönt stål, säger Ola Södermark.