Gränsen öppnas — men bara för dagpendlare

JIL YNGLAND/NTB: ”Smittsituationen i Norge och i Europa gör att vi inte kan öppna för mycket åt gången” skriver den norske arbets- och socialministern Torbjørn Røe Isaksen till TT. Arkivbild.
Jonas Ekströmer/TT: "Jag kommer föra fortsatta samtal med min norska ministerkollega om detta i närtid. Gränspendlarna ska inte lämnas i sticket", skriver Eva Nordmark en kommentar till TT. Arkivbild.

Från och med måndag den 1 mars kommer det att vara möjligt att på nytt resa från Sverige eller Finland till jobbet inne i Norge. Men det kommer att ske under strikta tester och kontroller, skriver den norska regeringen på sin hemsida.

Enligt norska NRK handlar det om omkring 3 000 personer som nu får möjlighet att återuppta sitt arbete inne i Norge. Gränsöppningen gäller dagspendlare, de som åker fram och tillbaka över gränsen under dagen, kvällen eller natten. Men inte de som som veckopendlar in i Norge.

Gäller inte veckopendlare

”Smittsituationen i Norge och i Europa gör att vi inte kan öppna för mycket åt gången. I dag är vi glada över att vi har hittat en lösning för dagpendlare från Sverige och Finland som bor i gränsområdena”, skriver den norske arbets- och socialministern Torbjørn Røe Isaksen till TT.

Och förtydligar dagens beslut.

"Pendlare som pendlar varje vecka eller som är bosatta i andra EES-länder omfattas inte av detta nya pendlingsprogram”, skriver han.

Den svenska ministern flaggar för fortsatta diskussioner i frågan.

"Jag kommer föra fortsatta samtal med min norska ministerkollega om detta i närtid. Gränspendlarna ska inte lämnas i sticket", skriver Eva Nordmark.

Kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, Kent Hansson (S), är tacksam för beskedet att gränsen öppnas för dagpendlare.

Det var en fantastisk lättnad och ett glädjande besked. Det känns jättebra. Det är många som varit drabbade och känt en stor oro.

Kluven glädje

Men samtidigt är han kluven.

De måste hitta en lösning också för veckopendlarna. Vi har till exempel många som ligger på byggen långt in i Norge som veckopendlar. Det är viktigt att hitta en lösning också för dem. Men det här är ett steg i rätt riktning.

För att får resa in i Norge måste gränspendlarna från Sverige och Finland kunna visa upp ett negativt covid-19-test som tagits under de senaste sju dagarna. Testet måste ha tagits i Norge, Sverige eller Finland och måste ha gjorts innan man passerar gränsen.

Goda besked

För Christian Perman från Strömstad som jobbar som inredare inne i Sarpsborg innebär beskedet att han kan börja jobba igen.

Det känns så jädra gött. Nu korkar jag upp champagnen, säger han.

Jag har inte fått lön och inte fått veta något under den här tiden. Det här är goda besked för oss gränspendlare, säger han euforiskt.

Det var den 28 januari som norrmännen stängde gränsen mot Sverige för att hindra smittspridning. Resultat blev att tusentals svenskar som jobbar i Norge inte längre kunde åka till sin jobb. I ett slag försvann både lön och och socialt skyddsnät. Men nu, från måndag, får de alltså möjlighet att återgå till sina arbeten på den norska sidan gränsen.