Protester mot vaccinskandal i Argentina

Natacha Pisarenko AP/TT: "Vaccin får inte vara ett privilegium", står det på ett av plakaten bland demonstranterna utanför regeringshögkvarteret i Buenos Aires.

De började vaccinera regeringens vänner. Det är inte lämpligt. De tar ju någon annans liv, säger demonstranten Irene Marcet till nyhetsbyrån AFP.

Hon är en av många som samlats utanför regeringshögkvarteret i Buenos Aires och i andra städer för att uttrycka sitt missnöje.

Hälsoministern Ginés González García avgick för en vecka sedan på begäran av president Alberto Fernández, sedan det uppdagades att ett 70-tal personer med nära band till regeringen fått vaccin vid sidan av den officiella kön.

Bland de vaccinerade fanns den förre presidenten Eduardo Duhalde och hans familj.

Demonstranterna utanför regeringshögkvarteret hängde bland annat upp svarta liksäckar med namnskyltar på, där man pekade ut vaccinerade med nära band till regeringen.

President Fernández kallade demonstranternas metoder för barbariska.

Argentina, med 44 miljoner invånare, har hittills registrerat cirka två miljoner coronasmittade och nästan 52 000 döda i sviterna av covid-19 under pandemin.

En miljon invånare har hittills vaccinerats med det ryska vaccinet Sputnik V, Covishield-vaccin från Indien och ett kinesiskt vaccin från Sinopharm.