Miljardskadestånd för Facebook

Ben Margot/AP/TT: Facebook ska betala 650 miljoner dollar i skadestånd. Arkivbild.

Företaget ska betala 650 miljoner dollar, motsvarande 5,5 miljarder kronor, för att ha samlat in biometrisk data för ansiktsigenkänning, vilket strider mot den amerikanska delstatens lagar.

"Vi är nöjda över att ha nått en överenskommelse så att vi kan gå vidare, vilket gynnar såväl samhällets som våra aktieägares intressen", kommenterar Facebook uppgörelsen för nyhetsbyrån AFP.

Facebook stämdes 2015 för att utan att ha bett användarna lov om ha samlat in och sparat data som skulle användas för att kunna känna igen ansikten på bilder som läggs upp på det sociala nätverket och då kunna tagga ansiktena med namnuppgifter. Det bröt mot en dataskyddslag i Illinois och en advokat i Chicago stämde då företaget.

Efter att ha misslyckats med att ogiltigförklara stämningen gick Facebook i fjol med på att betala 550 miljoner dollar i skadestånd, vilket en domare ansåg var för lite. Samma domare har nu godkänt den nya överenskommelsen, som innebär att varje kärande i målet får minst 345 dollar (cirka 2 900 kronor) i kompensation.