Förlängt straff för Falcon Funds-mannen

De gjorde medvetet dåliga affärer på svenska pensionssparares bekostnad och blev miljonärer på kuppen. Nu har domen fallit i härvan som var så omfattande att den fick delas upp i flera delar. Två män döms i den andra delen av Falcon Funds-målet till långa fängelsestraff för grov ekonomisk brottslighet som begicks 2015-2016.

"Tingsrätten konstaterar i sin dom att brottsligheten varit mycket välplanerad, systematisk och avsett stora värden. Den har även riktats mot ett viktigt samhällssystem som pensionssystemet och har därmed ett högt straffvärde", skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Redan fängelsedömd

Max Serwin, som tidigare hette Emil Amir Ingmanson, döms i detta fall för grov trolöshet mot huvudman till fängelse i nio månader. Han avtjänar sedan tidigare ett flerårigt fängelsestraff efter domen i den första delen av härvan.

Serwin hålls ansvarig för ett antal dåliga investeringar, som i det här fallet uppgick till ett totalt belopp om 45,9 miljoner euro, som gjordes i Falcon Funds fonder där över 20 000 svenskar hade premiepensionssparande.

Tingsrätten tycker att det är bevisat att investeringarna inte gjordes på ett affärsmässigt sätt och att de inte gjordes i varken Pensionsmyndighetens eller pensionsspararnas intresse.

Den andra mannen, en 44-årig svensk, döms till fängelse i fem år och sex månader för grovt penningtvättsbrott.

Stora skadestånd

Både Max Serwin och 44-åringen ska också betala mångmiljonbelopp till svenska staten.

Åklagaren yrkade på att Max Serwin skulle dömas för grovt bedrägeri alternativt trolöshet mot huvudman för att ha påverkat förvaltare av de aktuella pensionsfonderna att göra de aktuella investeringarna. I detta fall dömdes han för det senare brottet.

Tingsrätten lägger vår klient till last för vad någon annan har gjort, nämligen förvaltarens beslut om olika investeringar. Den frågan finns skäl att studera närmare innan vi fattar beslut om hur vi ska hantera frågan om överklagande, säger Thomas Olsson, advokat som företräder Max Serwin.