”Alla måste få veta” - Kärnkraftverken larmar!

Nu kan kärnkraftverken tvingas stänga inom bara några år. Ringhals och Forsmark har gått ut med ett UMM till den svenska elbörsen.  ”Det är fakta som alla måste få veta”, säger Björn Linde, vd på Ringhals och Forsmark till TN.  Anledningen är att regeringen inte ger besked om hur uttjänt kärnbränsle ska förvaras.

Nyligen gick Ringhals och Forsmark ut med ett så kallat UMM meddelande, urgent market message, till den svenska elbörsen Nord Pool. Det är något som elproducenter måste göra vid händelser som påverkar eller riskerar att påverka tillgången på el och därmed även elpriserna. Den här gången var innehållet ovanligt allvarligt.

Budskapet var att om inte regeringen senast den 31 augusti fattar beslut om hur det ska bli med lagringen av kärnbränsleavfall, riskerar fem av landets sex kärnkraftsreaktorer att stängas inom bara några år.

– Vi kände oss tvungna att meddela marknaden att vi ser en risk i och med att det fortfarande inte tagits några beslut – det är fakta som alla måste få veta, säger Björn Linde, vd på Ringhals och Forsmark till TN.

 

Källa: Karin Myrén/TN