USA-jobb: När dåliga nyheter blir goda

Månadssiffran var den första sedan president Joe Bidens gigantiska stimulanspaket sjösattes. Någon omedelbar effekt syntes uppenbarligen inte. Arbetslösheten steg till och med, från 6,0 till 6,1 procent, klart högre än ekonomernas förväntningar på 5,8 procent.

Dessutom reviderades siffran för mars ned till 770 000 från 916 000 personer. Det finns nu en viss oro för att en svag arbetsmarknad i USA ska leda till stigande lönekostnader.

Ränta ned, börsen upp

Den omedelbara effekten blev fallande obligationsräntor och stigande aktiebörser. Anledningen är att marknadsaktörerna, om än i större utsträckning innan jobbsiffran släpptes, räds stigande styrränta från den amerikanska centralbanken om ekonomin går för starkt framöver, något som brukar kyla av aktiemarknaden.

Danske Banks analytiker Maria Landeborn hade tidigare därför varnat för att goda nyheter skulle bli dåliga nyheter.

Nu blev det i stället dåliga nyheter som blev goda, säger hon.

I alla fall på finansmarknaderna.

Beskedet att jobbtillväxten är långsammare betyder möjligen att återhämtningen i den amerikanska ekonomin går långsammare. Därmed ökar chansen för fortsatta stimulanser från Biden-regeringen och en återhållsam centralbank.

Förändrar inget

Men ändå:

Återhämtningen väntas fortsätta. Den här siffran förändrar inte den saken, säger Landeborn.

Fast köpa aktier på den här jobbsiffran? Nja, tycker hon.

Jag tycker man ska vara försiktig. Mycket av den förväntade återhämtningen är inprisad i aktiekurserna. Och riskerna på nedsidan är större än på uppsidan, säger hon.