Regeringen ska bygga hela Norrbotniabanan

Carl-Olof Zimmerman/TT: Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.

På torsdagen kommer regeringen att fatta beslut om att hela Norrbotniabanan ska byggas och ingå i regeringens plan för infrastruktur.

Trafikverket får nu i uppdrag att planera sträckan Skellefteå–Luleå, med syfte att möjliggöra för en byggstart av sträckan inom ramen för kommande infrastrukturplanen, säger infrastrukturminister tomas eneroth (S) på en pressträff.

- Arbetet med att fullfölja hela Norrbottniabanan är därmed i gång, säger han.

Bygget är i gång sedan 2018 och pengar finns för sträckan mellan Umeå och Skellefteå. Men det har saknats det besked om när nästa steg kommer, och pengar, för sträckan från Skellefteå till Luleå.

Båda sträckorna är ungefär lika långa, runt 13 mil. Intresseorganisationen Norrbotniabanegruppen som inkluderar flera kommuner, regionerna Västerbotten och Norrbotten och många företag, har väntat på ett besked.

Jag hoppas att vi äntligen får besked om att Norrbotniabanan ska byggas hela vägen till Luleå, sade Elisabeth Sinclair, projektledare för intresseorganisationen, inför dagens besked från regeringen.

I våras lade regeringen fram sin infrastrukturproposition och även då sade Tomas Eneroth, som är infrastrukturminister även i statsminister Stefan Löfvens (S) senaste regering, att lagt kort ligger om Norrbotniabanan.

Det vill säga att den ska byggas i sin helhet. Men det har hittills inte funnits finansiering för den andra halvan och för att planerna ska bli mer konkreta måste den in i den nationella planen för infrastruktur.

Trafikverket arbetar nu med ett förslag för planen som regeringen ska ta ställning till i vår.