Elpriset dämpas efter historisk topp

Kyla, hög elförbrukning och låg vindkraftsproduktion – både i Sverige och grannländerna – är tre huvudförklaringar till de ovanligt höga elpriserna.

Systemet är ansträngt och det finns ganska få anläggningar kvar att skicka in, så om elanvändningen ökar med några hundra megawattimmar blir det en stor effekt på priset, säger Christian Holtz, analytiker på konsultbyrån Merlin & Metis, om prislyftet i de norra delarna av landet.

En viss utjämning

Lyfter för elpriset i norr innebär en viss utjämning mellan priserna i de fyra elområdena Sverige är indelat i.

I de dyraste delarna i södra Sverige – elområdena SE3 och SE4 – dämpas snittpriset till 2:48 kronor per kilowattimme i prissättningen inför tisdagen, ned från 2:99 kronor på måndag.

Pristoppen ligger på tisdag klockan 8 till 9, då elpriset toppar på 4:63 kronor i SE3 och SE4. Det kan jämföras med den historiska pristoppen på måndagseftermiddagen på 6:46 kronor per kilowattimme.

I prisområde SE1 och SE2 stiger snittpriset till 1:52 kronor på tisdag, upp från 1:36 kronor per kilowattimme i måndagens handel. Där ligger toppen på 2:75 kronor under tisdagens förmiddagshandeln.

Vintern är inte över

Framför sig ser Holtz just nu en tendens nedåt för elpriserna de närmaste veckorna.

Nu tror jag det kommer att komma ned lite. Kylan håller på att bedarra lite och på några veckors sikt kommer julledigheten och då faller alltid elanvändningen, säger han.

Den värsta faran för elanvändarna är över nu, tillägger han.

Men vintern är inte över, påminner han.

I januari och februari kan det mycket väl komma tillbaka riktigt höga priser.