Börsen inleder uppåt

Henrik Montgomery/TT: Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild

Förvärvsbolaget Storskogens aktie rasar med 12 procent efter en kvartalsrapport, som visar ett kraftigt lyft för omsättningen, men där vd Daniel Kaplan varnar för ett osäkert konjunkturläge.

De europeiska börslyften kommer efter en stark börsutveckling i Asien, som får draghjälp av signaler om att Kina är på väg att häva nedstängningar i Shanghai.

Oron är samtidigt utbredd för att det väntar en oväntat stor nedgång för global konjunktur, bland annat som en följd av Kinas pandeminedstängningar samtidigt i kombination med att inflationsproblemen i USA pressar centralbanken Federal Reserve att strama åt mer än väntat.

På den skakiga kryptomarknaden – som följt med en skakig tekniksektor på världens börser nedåt i år – stiger bitcoin med 1,8 procent till en kurs på drygt 30 400 dollar. Det kan jämföras med årets bottennapp tidigare i maj kring 25 000 dollar och innebär att nedgången sedan årsskiftet har minskat till cirka 35 procent.

Naturgaspriset på råvarubörsen i Amsterdam backar 5 procent till 88 euro per megawattimme. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad ligger samtidigt stabilt på 114 dollar per fat.