Experterna: Så ska du spara i turbulenta tider

Tomas Oneborg/SvD/TT: Maria Landeborn, senior ekonom på Danske Bank och Ann Grevelius, styrelseproffs som tidigare varit aktiechef på SEB:s kapitalförvaltning. Arkivbild.

Den som kan spara pengar bör göra det trots att marknaden är turbulent. Det menar de experter som TT har talat med.

Kanske är det viktigare än någonsin att spara just nu. De som har sparat ihop en buffert under de senaste åren är nog väldigt glada över det i dag, säger Ann Grevelius som bland annat varit aktiechef på SEB:s kapitalförvaltning och fondchef på Handelsbanken och som i dag är styrelseproffs.

Att skära ned på befintligt sparande just nu tycker hon är helt fel.

Hon får medhåll av Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Har man möjlighet ska man öka sitt sparande nu. Om man skulle sålt skulle man ha gjort det den 4 januari istället, säger han.

Lätt att bara se risker

Han beskriver turbulensen på marknaderna som "den kortsiktiges huvudvärk och den långsiktiges möjlighet".

I det nuvarande marknadsklimatet är det lätt att bara se riskerna. Men det finns gott om historiska nedgångar där man, sett i backspegeln, borde ha köpt. Utmaningen är att det kan bli värre innan det blir bättre, säger han.

Han menar att den största risken långsiktigt är att stå utanför marknaden.

Du kan absolut spara i madrassen, gärna då de pengar som du behöver till lördagsgodiset. Men på 30 år blir det en enorm skillnad på pengar som ligger i madrassen kontra börsen tack vare ränta på ränta-effekten.

Nicklas Andersson tycker också det är värt att fundera på vad som kommer gå bäst när riskviljan kommer igång igen.

Det som har klarat sig bäst i år är väldigt mycket defensivt. Man övervintrar i det som uppfattas som tryggare. Men det kanske inte är de aktierna som kommer att pinna på snabbast sen, säger han och understryker att det bästa är att ha en mix.

Just att veta när botten är nådd är däremot omöjligt. Enligt Maria Landeborn, Danske Banks seniorekonom, är det en rad omständigheter som gör det extra osäkert just nu.

Mycket handlar om hushållens utgifter, och hur mycket de kommer att öka. Bolånen blir dyrare och det ser ut som att vi kommer ha höga utgifter för att värma våra hus. Men vi kan också få positiva överraskningar till exempel om inflationen faller tillbaka snabbare än väntat, säger hon.

I grund och botten är det samma sparråd som gäller oavsett om det är låg- eller högkonjunktur, menar hon.

Kan vara läge att amortera

För de flesta är det bäst att tänka långsiktigt och sprida riskerna. Man ska inte ha alla aktier i samma bransch utan hellre satsa på breda fonder.

Experterna är också överens om att månadssparande är en bra idé. Då är du med både på marknadens upp- och nedgångar.

Den som gör sin hemläxa kan investera i aktier. Den som saknar tid eller intresse bör snarare satsa på en bred fond.

Som en bas bör man alltid ha ett buffertsparande på ett sparkonto, så att man kan klara av oväntade utgifter och inte behöver sälja aktier i svagare marknadslägen. När man väl har ett par månadslöner på sparkontot bör man komplettera med en diversifierad portfölj, säger Ann Grevelius.

Hon anser också att det kan vara en bra idé att amortera extra på bolånet nu, eftersom lånekostnaden ökar med högre räntor.

Men det gäller att komma ihåg att det som man amorterat kan vara svårt att få tillbaka som likviditet, därför är det viktigt att först ha en buffert för oförutsedda kostnader.