Pilotfack redo att driva SAS i konkurs

Jessica Gow/TT: Blir det strejk eller inte? I natt går tidsfristen ut. Arkivbild.

Ja, otvivelaktigt. Om företaget inte klarar att förhålla sig till den skandinaviska modellen, anser vi att det är en aktör som inte har rätt att överleva, säger Roger Klokset, ledare för fackföreningen Norske SAS-flygeres forening (NSF) till norska VG på frågan om man är beredd att låta bolaget gå i konkurs.

Enligt Roger Klokset är de anställda upptryckta i ett hörn och har inga alternativ. Kommer inte parterna överens före midnatt kan konsekvensen bli att 900 piloter, varav 400 norska, tas ut i strejk.

Jag kan säga att att det sista vi önskar är att det blir strejk men för oss är det här en principiell kamp för grundläggande rättigheter för anställda i Norden, säger Klokset.

I Sverige pågår fortfarande förhandlingarna mellan Svenska pilotförbundet och SAS fortfarande, berättar Rebecca Rosenvinge, presstalesperson på Svenska pilotförbundet.

Det är det enda vi kan säga nu, att förhandlingar pågår, säger hon till TT.

Hon berättar också att de noterat det norska förbundets uttalande, och att ordföranden i Svenska pilotförbundet Martin Lindgren just talat med sina norska kollegor. Men vad de sagt till varandra kan hon inte uppge.