Hyresgäster oroliga för kalla lägenheter

Fredrik Sandberg /TT: I ett krisläge skulle det kunna bli aktuellt att sänka värmen, enligt branschorganisationen Fastighetsägarna.

I dag är det inte reglerat i lag hur varmt det ska vara i bostäder. Hyresvärdar förhåller sig däremot till Folkhälsomyndighetens (FHM) rekommendationer som säger att temperaturen bör ligga på mellan 20 och 23 grader, och ska inte vara lägre än 18 grader.

Elpriserna pressar de flesta just nu, inte minst hyresvärdarna – som i de flesta fall står för hyresgästens uppvärmningskostnader när det är inkluderat i hyran. Det kombinerat med kraftiga räntehöjningar slår hårt mot fastighetsägarna just nu, enligt Tomas Ernhagen, som är chefsekonom på branschorganisationen Fastighetsägarna.

Företagen har drabbats av en helt galen kostnadsökning, enligt honom, motsvarande 20 till 25 procent i genomsnitt hittills i år.

Det finns de direkta energikostnaderna som har dragit i väg men nu aviserar även bolag som levererar fjärrvärme att de kommer att höja sina priser, säger Tomas Ernhagen.

Många frågor

Hyresgästföreningen får i nuläget in många frågor från hyresgäster om vad man kan göra om hyresvärden skulle sänka temperaturen.

Trots att det inte är emot lagen kan inte en hyresvärd plötsligt få för sig att sänka värmen drastiskt för att spara pengar, enligt förbundsordförande Erik Elmgren.

I så fall ska man ta kontakt med sin hyresvärd eller kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning och anmäla ärendet, eller kontakta Hyresgästföreningen och driva ett sådant ärende vidare, säger han.

Hyresvärdarna: Inget planerat

De enskilda hyresvärdar som TT har pratat med menar däremot att man kommer att hålla sig till FHM:s riktlinjer kring värmen i hyresrätter i vinter.

I stället arbetar de mer med så kallad energieffektivisering i fastigheterna.

Jag tror inte att vi kommer att sänka temperaturerna i våra lägenheter, men däremot verkligen säkerställa att allt är justerat på rätt sätt. Till exempel att lokaler som inte används stängs ner och inte drar ström eller värme, eller att jobba med optimering eller att sänka temperaturen i trapphus eller garage, säger Fredrik Eklund, som är förvaltningschef för bostäder på Rikshem som har hyresrätter runtom i hela landet.

Kan bli aktuellt i vissa lägen

Men i vissa krislägen skulle det kunna bli aktuellt att hyresvärdarna sänker temperaturerna något, men då under kortare perioder och också inom de riktlinjer som finns för hyresvärdar, enligt Tomas Ernhagen.

Om det skulle bli en extrem köldknäpp så skulle man kunna tänka sig att man kan gå ner till 18 grader. Men det är inte under en längre period i alla fall, säger Tomas Ernhagen.