Fler satsar på svensktillverkad halloumi

Johan Nilsson/TT: På bilden tillverkas eldost vid Soldattorpets mejeri i Hyby. Nu presenterar ännu ett svenskt mejeri alternativ till den cypriotiska halloumin. Arkivbild.

Svenskarna har tagit den cypriotiska halloumin till sitt hjärta på senare år, och fler livsmedelsproducenter vill föga förvånande vara med och dela på pengarna. Den salta och proteinrika osten med tuggmotstånd lyfts ofta fram som ett grillvänligt alternativ till kött och passar därför lakto-ovo-vegetarianer, men den har också kritiserats av bland andra Världsnaturfonden WWF för hög antibiotikaanvändning i samband med djuruppfödningen på Cypern.

Stärka betalningsförmågan

Under det senaste året har flera svenska alternativ till den varumärkesskyddade halloumin presenterats, bland dem finns Sveriges Gårdsmejeristers eldost, samt mejerierna Dalsspiras och Nablus grillostar.

Norrmejeriers alternativ ska finnas i butiker nästa år och ingå i ICA:s eget sortiment.

Det kommer att stärka betalningsförmågan för våra bönder. Det här är en produkt som växer till skillnad från dryckesmjölk som minskar, säger Norrmejeriers vd Anders Fredriksson.

Viktig folkhälsofråga

Osten ska tillverkas vid Umeå mejeri som planerar att som mest kunna producera 2 000 ton om året när anläggningen är utbyggd.

Det är mig veterligen den enda industriella skalan på den här typen av produkter i Sverige som kommer att kunna erbjuda 2 000 ton om året, säger Anders Fredriksson.

Norrmejerier lyfter fram fördelarna med svenskproducerad ost, jämfört med den cypriotiska.

Att motverka antibiotikaresistens är en av de viktigaste folkhälsofrågorna vi har i dag. Det svenska jordbruket är otroligt bra på återhållsam antibiotikaanvändning.