Modernistisk byggnad på Kvarnholmen

Den nya stadsdelen Kvarnholmen i Nacka växer så det knakar. Här samarbetar JM och Peab med att bygga Stockholm Lighthouse, ett projekt med totalt 225 lägenheter. Byggnaden får en arkitektoniskt intressant utformning som strävar efter att efterlikna den gamla silobyggnaden som tidigare fanns på platsen.

Projektet Stockholm Lighthouse, med goda förutsättningar att bli ett nytt blickfång sett från Djurgården eller passerande i inloppet till Stockholm, består av fem sammanbyggda punkthus i 16 våningar, frontade av fem slanka punkthus. Den speciella gestaltningen är resultatet av en arkitekttävling, där Sweco Architects bidrag utsågs till vinnare, varefter den gamla silobyggnaden rivits.

Byggrätten är fördelad på två separata fastigheter, där JM och Peab förvärvat var sin och uppför 95 respektive 130 lägenheter. Lägenheterna får boytor på mellan 52 och 132 kvadratmeter. Markarbetena inleddes i början av 2014 och under 2017 räknar man med att hela projektet står klart.

Torn som påminner om en fyr

–Namnet Stockholm Lighthouse anspelar på att kvarteret byggs i direkt anslutning till vattnet vid Stockholms inlopp. Högst upp i ett av husen byggs en gemensamhetslokal med en ljussättning i rött som påminner om en fyr. Byggnaden får en annorlunda utformning med ett antal huskroppar som tillsammans skapar en helhet som anknyter till den kända industrifunkisbyggnad som tidigare stod på platsen. Det här är långtifrån en arkitektonisk standardprodukt, säger Ida Niklasson, projektledare för Peabs del av Stockholm Lighthouse.

Kvarnholmen Stockholm Lighthouse, Nybyggnad av flerbostadshus på Kvarnholmen, Nacka

Byggherre: Peab och JM

 

Entreprenör: Ej upphandlad

 

Arkitekt: Sweco Architects

 

Tidsplan: Beräknas stå klart för inflyttning 2016/2017

 

Omfattning: 225 lägenheter, varav Peab bygger 130 och JM 95 lägenheter.