Idag möter vi Troels Flensted

Designpriset Formex Nova går till årets nordiska formgivare och delas ut 21 augusti. Utmärkelsen går till en ung formgivare verksam inom Norden och pristagaren utses av en expertjury. Priset instiftades av inredningsmässan Formex för åtta år sedan för att främja god, nordisk design. Så denna veckan kommer vi varje dag att få möta en av de nominerade och idag tittar vi närmre på Troels Flensted.

Köpenhamnsbaserade Troels Flensted har sin examen från Central Saint Martins i London 2014. Året därpå flyttade han tillbaka till Köpenhamn, där han öppnade Troels Flensted Studio. Han fascineras av material, färger och av tillverkningsprocessen och hittar inspiration i de estetiska och oupptäckta möjligheterna som kommer ur att kombinera de tre. Hans arbete är medvetet minimalistisk i sin form – för att tillåta materialets egna karaktärsdrag att glänsa.

Juryns motivering: I Troels Flensteds formgivning står material och färger för uttrycket. Genom att börja från grunden med materialen skapar han bruksföremål med en rik variation, där slumpen får medverka till resultatet.