Bränderna i Australien kan påverka vinet

Gustav Sjöholm: En vingård i Hunter Valley i Australiska New South Wales. Arkivbild.

Omkring 8 procent av det vin som säljs på Systembolaget i Sverige kommer från Australien. Under tredje kvartalet 2019 såldes 3 989 658 liter vin från landet vilket placerar Australien på en femteplats i Systembolagets statistik över de länder svenskarna köper mest vin från.

De förödande bränderna i Australien har förstås inte skonat vingårdarna. Enligt de australiska vindodlarnas branschorganisation Australian Grape & Wine finns vinodlingar på omkring 1 500 hektar i de branddrabbade områdena. Det motsvarar endast en procent av den totala vinodlingsarealen i landet, men kan ändå vara ett hårt slag mot enskilda vinproducenter.

Sämre än normalt

En del vingårdar har totalförstörts av lågorna medan andra bara drabbats av mindre skador eller helt klarat sig undan.

Men även om det inte brunnit direkt på vingårdarna riskerar årets vinskörd att bli sämre än normalt. Det finns nämligen en risk för att druvorna tagit skada av hettan eller brandröken och blivit oanvändbara vid vintillverkning.

Ett av de bästsäljande australiska vinmärkena på Systembolaget är Jacobs Creek, som tillverkas av Pernod Ricard.

Enligt Pernod Ricard Sveriges marknadschef Micke Trygg har några vingårdar som de samarbetar med skadats i bränderna.

I ett område som heter Adelaide Hills har fem gårdar som odlar våra druvor blivit ganska kraftigt drabbade. Där försöker vi nu hjälpa till att bygga upp odlingarna igen, säger han.

Ganska stora

Att enskilda gårdar drabbats påverkar dock inte tillverkningen av vin för Pernod Ricards del.

Rent produktionsmässigt är vi ganska stora och köper druvor från väldigt många gårdar så svenskarna kommer att fortsatt kunna köpa Jacobs Creek på Systembolaget, säger Micke Trygg.

Men även gårdar och odlingar som inte blivit direkt brandskadade kan få problem med årets skörd. Dels kan druvorna ha påverkats de höga de höga temperaturer och torkan som varit, men de kan också ha tagit smak av brandrök. Och det är något som Pernod Ricard, liksom andra tillverkare, kommer tvingas att hantera.

Vi har höjt beredskapen i kvalitetssäkringens så att inga rökskadade druvor ska bli till vin. Det kontrolleras väldigt noggrant, säger Micke Trygg.