Pandemioro drog ner Tokyobörsen

Koji Sasahara/AP/TT: Tokyobörsen faller brant i öppningen. Arkivbild.

Oron för coronaviruset fortsätter att hålla investerarna i ett fast grepp. Tokyobörsen föll brant när den åter öppnade efter helgledigheten.

Det ledande Nikkei 225-index och det bredare Topix-indexet rasade 3,3 procent vardera. Fallen följde de kraftiga globala nedgångarna på måndagen. Förlorare var stora exportbolag som Sony, Panasonic, Toyota och Honda.

Om reserestriktioner och störningar för leverantörskedjor sprids, så kan påverkan på den globala tillväxten bli mer omfattande och pågå längre, säger analytikern Jonas Glotermann vid Capital Economics.

På andra håll i Asien är utvecklingen blandad. I Sydkorea – som efter Kina är det värst drabbade landet av coronaviruset – tog däremot handlarna till sig av vad som ser ut att vara en minskning av antalet nya smittade. Seoulbörsens Kospi-index som föll kraftigt på måndagen återhämtade sig något och lyfte 1,2 procent.

Hongkongbörsens Hang Seng-index stiger svagt, 0,1 procent, medan Shangaibörsens kompositindex backar 0,7 procent i den sena handeln.

Taiwans Weighted index steg marginellt, upp 0,1 procent.