Fler får betala för sparande på Jyske Bank

Jens N rgaard Larsen / Ritzau Scanpix: Fler privatkunder hos Jyske Bank kommer att få betala ränta på sitt sparande. Arkivbild.

Den danska banken Jyske Bank ändrar sin policy för vilka som får betala för att ha pengar på sparkontot. Alla med ett kapital på minst 250 000 danska kronor, motsvarande drygt 350 000 kronor, på så kallade Nemkonton kommer att omfattas av minusräntan.

"Då den negativa räntemiljön väntas hålla i sig i flera år framöver anser Jyske Bank att det är nödvändigt att med start den 1 maj 2020 fastställa en gräns på 250 000 kronor för när privatkunder ska betala negativ ränta på inlåning", skriver banken i ett pressmeddelande.

På övriga konton gäller minusränta på all inlåning.

När Jyske Bank som den första av flera danska banker införde minusränta hösten 2019 var gränsen 7,5 miljoner danska kronor, en gräns som en månad senare sänktes till 750 000 kronor. Minusräntan bestämdes samtidigt till 0,75 procent.

Enligt banken omfattas konton med totalt 25 miljarder danska kronor, cirka 35 miljarder kronor, av de senaste ändringarna.

I förra veckan meddelade den danska storbanken Danske Bank att man inför negativ sparränta, på minus 0,75 procent, för kapital som överstiger 1,5 miljoner kronor på Nemkonton.