Räntestillestånd – dags att ta kontroll

Ränteskedet lär bli högst odramatiskt. Ingen förväntar sig att Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen ska gå ut och justera reporäntan som i nuläget ligger på noll procent.

Helt korrekt beslut, anser Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén:

Nu har man kommit med ett batteri med olika åtgärder. Att sänka räntan nu skulle vara missvisande. Då är det bättre att avvakta. Det skulle inte ge markant annorlunda förändring för ekonomin, säger han till TT.

Följer inte efter

Under coronakrisen har ett flertal centralbanker valt att sänka styrräntan i ett försök att stimulera ekonomin ur krisen.

Riksbanken har däremot varit motvalls och Ingves motiverade detta vid förra räntebeskedet med att "Vi tror inte att det är något som löser de ekonomiska problemen i Sverige".

Räntekurvan förväntas också lämnas oförändrad vilket gör att den lågräntemiljö som existerat i Sverige under flera års tid lär fortsätta ett bra tag till.

Där finns en risk, anser Cludia Wörmann:

Det har varit så låga räntor under så pass lång tid att många inte vet exakt vad de har i ränta. I stället ska hushållen göra ett överslag, och även om räntan inte stiger så vet man var ens egen smärtgräns går, säger hon.

Privatekonomers råd kring bostadsekonomi blir ofta generaliserande utifrån fiktiva inkomster och lånesummor. Claudia Wörmann menar att sätta sig in i sin egna privata situation är ett sätt för hushållen att stävja en eventuell oro.

Om inte annat kan man se att man har en alldeles för hög ränta. Den som är van räknar själv och har full koll men sedan finns det kanske förstagångsköpare eller de som inte gjort någon bostadsaffär på länge eller som bara har svårt att räkna. Där är rådet att skaffa sig koll.

Populärt med amorteringsfritt

En av de åtgärder som sjösatts i anslutning till coronakrisen var från Finansinspektionens (FI) sida att ge grönt ljus åt amorteringsfrihet. Drygt 110 000 bolånekunder hade i början av juni använt sig av möjligheten enligt FI. Claudia Wörmann anser att beslutet var positivt.

Riskerar en person i familjen att bli permitterad så är det bra att kunna bygga upp en buffert, vilket är väldigt svårt om inkomsten förändras. Sedan ska man påminna sig själv om att skulderna är kvar när man kommer ut på andra sidan.