Här är länderna som du kan åka till

Fredrik Sandberg/TT: En typisk coronadag i Arlanda avgångshall när allt stod stilla. Men efter inrikesflygen öppnas det nu upp för mer utrikestrafik. Arkivbild.

Länderna som omfattas av UD:s beslut är Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Dessutom Monaco, San Marino och Vatikanstaten. Den slopade avrådan berör besöks- och turistresor.

Dagen efter beskedet från UD i förrförra veckan ökade trycket markant på researrangörernas bokningssajter. Populära semesterländer som Frankrike, Grekland, Italien och Spanien lockar – trots krångligare förhållningsregler under resan och varierande grad av restriktioner på resmålen.

Enligt medieuppgifter under måndagskvällen stoppas dock direktflyg från Sverige till Grekland fram till den 15 juli. Men åtminstone researrangören Tui har fått grönt ljus för sina två planerade charterflyg som lyfter mot Rhodos den här veckan och nästa.

Vi har haft en tät dialog med grekiska myndigheter där vi landade i att vi får flyga de här två flighterna och vara med och öppna upp resandet från Sverige lite försiktigt, säger kommunikationschefen Adam Györki till TT.

Resandet måste ske på ett säkert och kontrollerat sätt. Resenärerna kommer att ha munskydd på planet och det kan bli aktuellt med coronatest på flygplatsen.

Avrådan till grannländerna

För resebranschen, en av de stora förlorarna på pandemin, innebär reselättnaderna åtminstone lite ljus i ett annars kompakt mörker.

Men förutom för de 14 länder som nu fått grönt ljus kvarstår UD:s avrådan för övriga länder inom EU, EES och Schengenområdet fram till den 15 juli. Avrådan gäller alltså fortsatt för Sveriges grannländer. Och avrådan till länder utanför Europa är förlängd till den 31 augusti.

En avrådan från icke nödvändiga resor är emellertid inte samma sak som ett förbud. Det är upp till resenären själv att besluta om sitt resande. Viktigt är att känna till att de flesta försäkringsbolag, med vissa undantag, exkluderar reseskyddet i hemförsäkringen så länge en avrådan från UD finns.

Försäkringsbolagen ställer krav

Även för resor till de tio "frisläppta" länderna bör försäkringsläget beaktas. För en virussjukdom som covid-19 krävs generellt att man varit symptomfri de senaste tre månaderna för att hemförsäkringens reseskydd ska gälla, enligt Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Man får inte åka med en pågående sjukdom eller pågående vårdbehov, säger hon.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt antal länder som UD hävt reseavrådan för. Oklarheter råder om direktflyg från Sverige till Grekland.