Resa söderut i Europa möjligt – men snårigt

Joan Mateu/AP/TT: En strand vid Medelhavet hägrar för många. Men vägen dit kan vara snårig. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT: Danska polisen tillåter transitresor genom landet för svenskar. Ett krav är att kunna visa upp hotellbokning eller liknande, som visar att man inte tänker stanna. Arkivbild.

Som bekant är bara vissa svenskar välkomna till Danmark på grund av smittspridningsläget i Sverige. I dagsläget kan personer från Västerbotten, Blekinge och Kronobergs län resa in med pass eller nationellt id. Personer från Skåne och Halland behöver därutöver ett negativt covid-19-test.

Men om du inte har tänkt stanna kvar i Danmark ger danska myndigheter klartecken för transitresor – för alla svenskar.

Grönt ljus för transitresor

Det kan vara för att åka till Kastrup för att ta ett flyg eller för att resa vidare söderut med bil eller tåg.

Ett godkänt skäl för att passera genom landet är till exempel semester eller arbete, uppger den danska polisen för TT.

Men du måste ha med dig en bekräftelse på bokat hotell, sommarhus eller liknande som styrker vad du ska göra utanför Danmark, för du får som sagt inte övernatta eller bli kvar i landet.

Men det är inte bara att susa vidare genom Europa. Vid nästa gräns – den tyska – uppstår nya frågor.

Med nuvarande tyska regler ska svenskar sitta 14 dagar i karantän, men även här gäller att transitresor är tillåtna.

Katja Runestam Prinzell är bilreserådgivare på M Sverige, en medlemsorganisation för bilister och andra trafikanter. Hon får många frågor från ressugna svenskar och just nu handlar det mycket om att köra till Grekland, Kroatien, Spanien och Portugal.

Det går att snirkla sig fram till Grekland, till exempel. Men det är inte självklart att man kan ta sig hem sedan. Man får ta med sig det i beräkningen. Man måste ha daglig koll på utvecklingen, för det kan ändra sig från dag till dag, säger hon.

Extra koll

UD har visserligen släppt på sin reseavrådan till flera europeiska länder, men den finns kvar till den 15 juli för Danmark och Tyskland, som man ju måste passera på vägen.

Man måste kontrollera hur reseförsäkringen påverkas av att man reser genom ett land som UD har avrått ifrån. Bilen kan gå sönder, så att du måste stanna, och det är inte säkert att försäkringen täcker det, säger Katja Runestam Prinzell.

Hon uppmanar att ha med sig extra reskassa och att vara uppdaterad på vilka restriktioner som gäller lokalt, till exempel för munskydd, maxantal som får samlas och regler för restauranger och hotell.

Man ska verkligen överväga och veta vad man gör när man ger sig ut på en resa i Europa den här sommaren. Det är inte samma Europa som vanligt, säger Katja Runestam Prinzell.