Kinas tillverkning överraskar positivt

Yao Jianfeng/AP/TT: Aktiviteten i Kinas tillverkningsindustri ökar för femte månaden i rad, visar det senaste inköpschefsindexet (PMI). Arkivbild.

Det officiella inköpschefsindexet (PMI) för tillverkningsindustri i världens näst största ekonomi steg till 51,1 i juli, från 50,9 i juni. Det är den högsta noteringen sedan mars och går på tvärs mot analytikernas prognoser, där en minskning till 50,7 väntades.

En siffra över 50 indikerar tillväxt, medan en under 50 betyder minskad ekonomisk aktivitet.

Uppgången speglas hos andra stora asiatiska exportnationer. I Sydkorea stiger till exempel fabrikernas produktion i den snabbaste takten på över elva år och i Japan skönjs en ljusning efter fyra månaders nedgång.

Men analytiker varnar för att återhämtningen kan stanna av, bland annat på grund av ökad global virusspridning.

Den nuvarande snabba återhämtningstakten kommer troligen att avta under de kommande månaderna när det initiala uppsvinget från återöppnade företag försvinner, säger Julian Evans-Pritchard, på Capital Economics.

Även Kinas tjänstesektor har fortsatt tillväxt, men där visar inköpschefsindexet en tillbakagång, från 54,4 i juni, till 54,2 i juli. Tjänstesektorn har återhämtat sig långsammare från coronakrisen än tillverkningsindustrin.