Apple åter på tronen bland börsbolagen

Mark Lennihan: Apple och Facebook skördade vinster på Wall Street. Arkivbild.

I övrigt var läget mer avvaktande även om alla de stora indexen fick fart på slutet av handelsdagen och landade på plus.

Oron för världsekonomin efter katastrofala BNP-rapporter och ett än så länge uteblivet stödpaket från den amerikanska regeringen, lurar dock i bakgrunden.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex ökat 0,5 procent och S&P 500 0,8 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex ökade med 1,5 procent.

Att Nasdaq steg mest var följdriktigt efter Apples uppgång. Teknikjättens aktie ökade med 10,5 procent, vilket i sin tur innebar att Apple på fredagen kunde ta över oljejätten Saudi Aramcos ställning som världens största börsbolag. I och med fredagens uppgång har Apple-aktien ökat med över 40 procent sedan årsskiftet.

Även Facebook steg kraftigt och aktien hade vid stängning gått upp med 8,2 procent. E-handelsjätten Amazon tillhörde också vinnarna och ökade med 3,7 procent.

Oljejätten Chevron var ett av bolagen som tappade stort i fredagens handel, minus 2,7 procent efter en svag kvartalsrapport..

Sett över hela veckan tappade Dow Jones 0,2 procent medan S&P 500 ökade 1,7 procent och Nasdaq ökade med 3,7 procent.