USA-jobben ökar – men i lägre takt

Elaine Thompson/AP/TT: Antalet sysselsatta i USA fortsätter att öka, men i lägre takt än tidigare. Arkivbild.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade under juli med närmare 1,8 miljoner personer, meddelar USA:s arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade i genomsnitt räknat med en ökning med knappt 1,6 miljoner, enligt Reuters enkät.

Arbetslösheten sjönk under månaden till 10,2 procent, från 11,1 procent i juni. Här låg ekonomernas förväntningar i snitt på en minskning till 10,5 procent.

Den oväntat starka jobbstatistiken fick världens börser, däribland Stockholmsbörsen, att ta ett litet glädjeskutt uppåt. Men bara en halvtimme senare hade kurserna fallit tillbaka.

Och jämför man med de närmast föregående månaderna så framstår 1,8 miljoner sysselsatta som en närmast beskedlig ökning. Under juni och maj så skapades 4,8 miljoner respektive 2,7 miljoner nya jobb, exklusive jordbruket, i USA.

Statistik som presenterats tidigare i veckan har väckt farhågor om att fredagens siffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement, som hör till de allra hetaste i kategorin makroekonomisk statistik, i stället skulle överraska negativt.

Häromdagen släppte exempelvis lönehanteringsföretaget ADP statistik som visade att antalet anställda i USA:s privata sektor ökade med endast 167 000 i juli, en kalldusch för ekonomerna som hade förutspått en ökning med i snitt 1,5 miljoner. Ett annat orosmoln har varit att antalet nyanmälda arbetslösa i USA är på en fortsatt mycket hög nivå.