Ministern: Ställ in stora shoppingrundan

Stina Stjernkvist/TT: Näringsminister Ibrahim Baylan (S) håller i en gemensam pressträff med Folkhälsomyndigheten och Svensk Handel. Arkivbild.

Näringsministern har tidigare under dagen träffat företrädare för Svensk Handel och Handelsanställdas förbund för att diskutera rådande läge och den för handeln viktiga julhandeln.

Det blir ingen vanlig jul i år. Det beror på att vi alla har ett ansvar att trycka ned den här smittan, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) på dagens pressträff.

Ställ in den stora shoppingrundan, säger Baylan.

Enligt de allmänna råd som införts avråds allmänheten från att besöka butiker förutom livsmedelsbutiker och apotek. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson poängterar att råden gäller. Samtidigt håller butiker fortsatt öppet och i och med att e-handeln förmodas växa kraftigt kommer trycket på paketutlämningen att öka och med den risken för smittspridningen även där.

Johan Carlsons uppmaningar lyder: undvik trängsel, undvik att handla i grupp, undvik tider då det är många i butikerna och undvik köpcentrum.

Här måste vi alla göra allting gemensamt för att minska risken för trängsel inför jul och nyår, säger Johan Carlson.