Så fyndar du säkert via nätet på black friday

Gustav Sjöholm/TT: Cyberkriminella ser sin chans när många ger sig ut för att näthandla. Arkivbild.
Amir Nabizadeh/TT: Det kan vara svårt att se skillnad på den äkta och falska köpsajten. Ett tips är att aldrig följa länkar via mejl, utan i stället själv skriva in hemsideadressen eller leta rätt på den via sökmotor. Arkivbild.

Jakten på en bra affär kan sluta i misär, om man inte är försiktig. Inför black friday-rean, cybermåndagen och den stundande julhandeln har kriminella lagt upp planer på hur de ska sko sig på konsumenter. Polisen har redan varnat för internetbedragare, bland annat ett aktuellt nätfiske som ser ut att komma från Postnord.

Det kommer att vara mer nätshopping än någonsin tidigare i år. Jag tror att cyberkriminella kommer att ta den chansen, säger Jacqueline Jayne vid internationella säkerhetsföretaget Know be 4.

Hon har några konkreta tips.

Skaffa dig kunskap:

Framför allt handlar det om att vara medveten om riskerna. Genom kunskap minskar risken betydligt att bli lurad.

Vi måste säkerställa att folk är medvetna om farorna. Det är precis som när du kör bil, att du behöver ha koll på reglerna för att undvika farorna, säger hon.

Det är inte fel i det här fallet att vara lite paranoid, enligt henne.

Utgå alltid ifrån att någon vill åt dina uppgifter för att komma åt dina pengar, säger hon.

Akta dig för länkar:

Ett vanlig metod hos cyberkriminella är så kallat nätfiske (phishing). I black friday-tider kan kunder räkna med att mejl dimper ner i korgen med erbjudanden, eller som pop-up-rutor i webbläsaren.

Nätfiskebedrägerier är vanliga den här tiden på året, med erbjudanden som verkar vara för bra för att vara sanna.

Bedragare kan bygga upp sajter som är förvirrande lik originalen, med snarlika webbadresser.

Den kan se ut precis som Amazon eller Ebay, säger hon.

Där kan kunderna luras att de gjort ett klipp, när de i själva verket lämnat över sina kortuppgifter till en bedragare.

Passa dig också för falska sms:

Bedragarna vet att massor av försändelser kommer att sändas ut efter black friday

De kriminella kan skicka ut ett sms till tusen personer och säga att det blivit en försening i din leverans, och att du ska klicka på den här länken.

Se även upp med varningar:

Brottslingarna vet så klart också om att många är oroliga över att deras bankkortsuppgifter kan vara på vift. Lita inte blint på meddelanden som ser ut att komma från din bank där det står att något misstänkt har hänt.

Om du får ett mejl från din bank där det står att det har varit någon form av ovanlig aktivitet, ring din bank! Förlita dig inte på någon länk.

Shoppa inte via öppna nätverk:

Gratis wifi kan vara lockande att använda, men innebär också en större risk att trafiken läses av. Shoppa helst inte alls via caféets trådlösa nätverk, och om du måste, använd en vpn-tjänst som krypterar din trafik, rekommenderar Jayne.

Se över dina betalningssätt:

Ett kritiskt skede är när själva betalningen ska ske. Jacqueline Jayne uppmanar kunder att inte ha för mycket pengar på kontot, och om möjligt använda sig av temporära kortuppgifter som bara gäller för ett köp, som vissa banker erbjuder. Tjänsterna Mastercard Securecode och Verified by Visa innebär att du använder mobilt bank-id för att bekräfta köpet, vilket gör det säkrare, enligt bankerna.