Glassigt rekordår under pandemin

Solum, Stian Lysberg/NTB Scanpix/TT: Svenskarna köpte mer glass än någonsin under pandemiåret 2020. Arkivbild.

Som jämförelse, när det gäller just glassbåten, såldes 10 miljoner glassbåtar i dagligvaruhandeln 2019 – som också var ett bra glassår. En ökning med 40 procent i glassbåtskonsumtion hos svenskarna alltså.

Det är väl det man kan se i oroliga tider, att man söker det trygga, bekanta och nostalgiska. Där har vi fått vind i seglet om man säger så, säger Dan Bengtsson, marknadschef på Sia.

Upp nio procent

Under pandemin har svenska folket hållit sig mer hemma – och ätit mer glass. Enligt försäljningsstatistik växte glassmarknaden volymmässigt med nära nio procent i dagligvaruhandeln.

Samtliga stora aktörer har sålt mer glass än någonsin och mönstret är tydligt: människor köper glass för att äta hemma och det som går bäst är familjeprodukter som flerpack med styckglassar och gräddglass i paket.

Jag tror att man försöker unna sig lite, det lilla enkla, i oroliga tider. Man passar på att njuta av en glass, den här vardagslyxen är en trend vi ser. Man konsumerar också svenska produkter på ett annat sätt, säger Bengtsson.

Felix Müntzing, försäljning- och marknadschef på Triumf, delar bilden.

Vi märkte under sensommaren och hösten att folk unnar sig mer i hemmet och då är glassen en naturlig del. Man vill skoja till vardagen mer än vanligt när man kanske inte har resor eller annat att se fram emot. Man umgås mer med familjen och äter mycket gräddglass, säger Müntzing.

Vi trodde att vi skulle bli mer påverkade eftersom många av våra stora kunder stängde ner (som kryssningsfartyg och nöjesparker), så vi får vara väldigt tacksamma under rådande omständigheter att det varit så bra.

Förändrat beteende

Victoria Gelmanovska, nordisk marknadschef för GB, är också nöjd med försäljningen och framhåller två orsaker till varför de sålt så mycket glass.

När vi såg att pandemin kom under våren var vi väldigt tidiga med att ställa om fabrikernas rutiner och vi introducerade rigorösa säkerhetsrutiner och kvalitetskontroller. Det gjorde att våra anställda höll sig friska och då kunde vi producera glassen och leverera, trots utmaningarna som drabbade oss alla.

Sedan fick våra konsumenter ett förändrat köpbeteende och när vi såg vilken typ av glassar som såldes ställde vi om delar av produktionen. Eftersom vi var mer hemma konsumerade vi mycket mer flerpack, alltså flera pinnar och strutar i samma förpackning. Den typen av glass ökade starkt och även vanlig dessertglass som GB gräddglass.