Kävlinge kommun tar första spadtaget för nya medborgarhuset

Våren 2023 väntas det nya medborgarhuset stå klart i Kävlinge. Bild: Kävlinge Kommun

Officiella spadtaget som markerar startskottet för byggandet av Kävlinge kommuns nya medborgarhus är taget. Våren 2023 planeras huset stå klart för inflytt och invigning.

 

bild
Kommunstyrelsens ordförande Pia Almström fick ta i ordentligt vid de första officiella spadtagen, som markerar starten på byggnationen av Kävlinge kommuns nya medborgarhus. Bild: Kävlinge Kommun

Kommunstyrelsens ordförande Pia Almström höll i spaden vid det första officiella spadtaget, som på grund av pandemin togs utan sedvanlig pompa och ståt.

Medborgarhuset byggs i fyra våningsplan och kommer att smälta in fint i den lokala arkitekturen. Fasaden pryds med ett terrakottafärgat tegel med inslag av zinkplåt och huvudentrén kommer att vätta mot det nya stationstorget.

- Nu är vi är äntligen igång med byggnationen av vårt nya medborgarhus. Vi hade ju gärna velat göra detta under mer festliga former, men det satte pandemin stopp för. Vi får ha en riktigt festlig invigning istället, säger kommunstyrelsens ordförande Pia Almström efter att hon tagit det officiella första spadtaget.

Det nya medborgarhuset blir en mötesplats med hög tillgänglighet där alla ska känna sig 100 % välkomna. Huset kommer att certifieras med Miljöbyggnad Guld – den högsta miljöcertifieringen – vilket bland annat lett till miljövänliga val som solceller på taket och bergvärme.

 

bild
Bild: Kävlinge Kommun

 

- Medborgarhuset blir en viktig markör för utvecklingen av Kävlinges nya stadsdel – Stationsstaden – och med en identitet och ett utseende som har anknytning till orten. Genom att investera i byggnaden bidrar vi aktivt till Kävlinges tillväxt i vår roll som den lokala samhällsbyggaren, säger Mikael Strand, vd på KKB.

Ambitionen är att skapa en central mötesplats där en stor del av den kommunala servicen samlas. I husets entréplan kommer det att finnas bibliotek, forskarrum, KKB:s Bobutik och kommunens kundtjänst. En stor luftig fullmäktigesal planeras på översta våningen tillsammans med flera bokningsbara mötesrum. På våning två och tre byggs moderna arbetsplatser för tvåhundra medarbetare.

- Vi får en arbetsplats som ger oss ännu bättre möjligheter att utveckla ett modernt arbetssätt. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och kommer i det nya huset att få en flexibel och kreativ arbetsmiljö som främjar samarbete mellan våra olika verksamheter. Dessutom kommer vi ännu närmre stationen vilket gör det enkelt att pendla hit från större delen av Skåne, säger kommundirektör Mikael Persson.

Uppdraget att uppföra det nya medborgarhuset har gått till den lokale entreprenören HA Bygg, som har god erfarenhet från större projekt i kommunen.